Proiecte de Cercetare și Dezvoltare

DronEnd: Un Sistem de Apărare împotriva Dronelor bazat pe SDR pentru Securizarea Zonelor Interzise pentru Zbor

Dezvoltarea dronelor mici și de cost redus a dus la un număr în creștere de astfel de dispozitive, utilizate în prezent în mai multe tipuri de aplicații. În acest context, apar întrebări serioase legate de la problemele de siguranță ridicate de utilizarea unor astfel de dispozitive. Au fost raportate mai multe probleme majore de securitate cauzate de astfel de drone. Pentru a combate acest tip de probleme trebuie dezvoltate sisteme de apărare pentru a identifica, localiza și prelua controlul asupra unui drone care intră într-o zonă restricționată sau în care zborul este interzis.

Scopul principal al proiectului DronEnd este de a dezvolta un sistem de apărare împotriva dronelor cu un cost accesibil, bazat pe platforme radio definite prin software (SDR), care va putea detecta, localiza și prelua controlul asupra mai multor drone.

Sistemul dezvoltat va consta dintr-o platformă GROUND, implementată folosind platforme SDR de înaltă performanță legate la calculatoare gazdă și o platformă FLYING agilă, implementată folosind platforme SDR de sine stătătoare.

Pentru detectarea semnalelor RF transmise de drone vor fi utilizați algoritmi îmbunătățiți de detecție spectrală, propuși anterior de membrii prezentei echipe de cercetare și au performanțe mai bune decât alți astfel de algoritmi.

Algoritmi de detecție a unghiului de incidență (AoA) vor fi implementați pe platformele SDR pentru a identifica direcția semnalelor provenite de la diferite drone. Prin intermediul bruiajului RF aplicat simultan, atât semnalelor de control, cât și semnalelor GPS, sistemul de apărare propus va putea întrerupe operarea dronei și va putea prelua controlul asupra acesteia, forțând drona să intre într-un mod fix, planar sau de aterizare de urgență.

Pentru a minimiza interferența generată și pentru a maximiza raza de acțiune a sistemului propus, pentru efectuarea funcțiilor de bruiaj se vor folosi antene direcționale, orientate spre dronele țintă, folosind informațiile obținute prin algoritmii AoA.

Solutie de securitate cibernetica bazata pe tehnici de invatare automatizata de ultima generatie (machine learning)

Obiectivul general al acestui proiect este de a dezvolta un produs inovator, de a dezvolta o implementare hardware și software de tip proof-of-concept a algoritmilor de învățare automată într-un sistem de detecție a intruziunilor în rețea (NID), care ar putea detecta diferite tipuri de atacuri, cum ar fi Bot, XSS, DoS, DDoS, FTP-Bruteforce, SSHBruteforce, SQL injection, Infiltration și să le clasifice corespunzător în clase (clasificare multi-clasă) pentru companii, în scopul gestionării resurselor umane și a activităților de management.

Obiectivul general este strâns legat de obiectivul specific legat de "Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, axa de prioritate 1.2: Promovarea transferului de tehnologie, respectiv creșterea inovației în companii prin susținerea abordărilor multisectoriale rezultate din implementarea Inițiativei pentru Regiunile Mai Poco Dezvoltate în România."